Fit ciastofot. Adobe Stock


Spis treści:

  1. Ciasto z czerwonej fasoli
  2. Brownie z buraka
  3. Ciasto z mąki kokosowej
  4. Ciasto marchewkowe fit
  5. Ciasto bananowe fit

Dietetyczne ciasto z czerwonej fasoli bez mąki i cukru. Brownie z czerwonej fasoli to alternatywa dla tradycyjnej wersji, która jest bombą kaloryczną.

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 4 jajka,
  • 2 banany,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju kokosowego.

Na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę wypłucz pod bieżącą wodą.
  2. Do fasoli dodaj banany, jajka, kakao, olej, ksylitol i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj.
  3. Masę rozprowadź po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po wystudzeniu możesz wstawić ciasto do lodówki na około 1 godzinę, aby stężało.
  6. Przygotuj polewę, rozpuszczając czekoladę w mleku roślinnym. Dodaj do niej kakao. Polej ciasto z czerwonej fasoli.
  7. Wstaw do lodówki gotowe ciasto na kilka godzin.

Ciasto dietetyczne może być przygotowane z… buraka. Brownie z buraka jest idealnym przykładem, który zaskoczy cię, że smak warzywa nie jest wyczuwalny. Do tego przepis na to fit ciasto jest niezwykle prosty.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych buraków,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki kokosowej,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki pokój przed miksowaniem.
  2. Wymieszaj składniki suche: mąkę, ksylitol, sodę, kakao i cynamon.
  3. Do buraków dodaj czekoladę, a następnie suche składniki.
  4. Całość zmiksuj.
  5. Masę rozprowadź po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz brownie z buraka przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Brownie z buraka
fot. Adobe Stock

Bezglutenowe ciasto z mąki kokosowej z jabłkami. Przypomina tradycyjną szarlotkę, lecz jest bardziej dietetyczne i zdrowsze, a smakuje identycznie jak uwielbiany klasyk.

Składniki:

  • 60 g mąki kokosowej,
  • 6 jajek,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj i pokrój w plasterki.
  2. Jajka umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek.
  3. Białka ubij na pianę, w trakcie dodając ksylitol.
  4. Do ubitych białek dodaj mąkę kokosową, sodą oczyszczoną i żółtka. Delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na cieście ułóż plasterki jabłek. Posyp cynamonem.
  7. Piecz ciasto z mąki kokosowej przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Fit ciasto, które zachwyci smakiem nawet przeciwników dietetycznych ciast. Pyszne, szybkie i bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
  2. Orzechy włoskie rozdrobnij, a następnie upraż na patelni.
  3. Jajka umyj, sparz wrzątkiem i oddziel białka od żółtek.
  4. Osobno ubij najpierw białka, a następnie żółtka z ksylitolem.
  5. Wymieszaj obie masy. Powoli dodawaj olej kokosowy.
  6. Połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól.
  7. Ciągle ubijając masę, dodaj suche składniki.
  8. Odciśnij wodę od marchewki.
  9. Dodaj marchewkę i orzechy włoskie do masy, wymieszaj.
  10. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
  11. Piecz fit ciasto marchewkowe około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Fit ciasto bananowe bez cukru, bez mąki i bez tłuszczu. Jeśli wykorzystasz bezglutenowe płatki owsiane, to ciasto będzie również bezglutenowe. Bardzo łatwy przepis, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmiksuj na pył.
  2. Dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
  4. Wylej masę do keksówki.
  5. Piecz fit ciasto bananowe przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

ciasto bananowe fit
fot. Adobe Stock


Więcej fit przepisów:
Fit śniadanie – 7 najlepszych pomysłów
Zdrowe kanapki – 7 nietypowych propozycji