Jak zrobić kawę mrożonąfot. iStock by Getty Images


Jak zrobić kawę mrożona w domu, by smakowała jak z najlepszej kawiarni? Nie musisz posiadać ekspresu ani shakera – podstawą kawy mrożonej jest dobre espresso, proporcje i dodatki oraz oczywiście mrożony lub kruszony lód. 

Spis treści:

  1. Jak zrobić kawę mrożoną Frappe
  2.  Jak zrobić lodową Ice Coffee
  3. Jak zrobić kawę mrożoną z lodami

Kawa Frappe to kawa mrożona zrobiona przy pomocy shakera, miksera, blendera lub – zwykłego słoika! Przyda się jednak trzepaczka, by połączyć składniki i przy okazji wytworzyć charakterystyczną pianę. Ta grecka kawa mrożona w podstawowej wersji nie zawiera mleka, ale utarło się, aby używać zwykłego, roślinnego lub kokosowego mleka do domowej kawy mrożonej frappe, by nadać jej delikatniejszego smaku – to tzw. Frappe me gala.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 5-6 kostek lodu (pokruszonych w blenderze)
  • 150 ml zimnego mleka,
  • 150 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kawę zalej wodą, niech się zaparzy i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Następnie w wysokim naczyniu lub szklance umieść kawę i zacznij ją miksować, następnie dodaj mleko i miksuj dalej. Powinnaś uzyskać ok. 3-5 cm piany.
  3. W kielichowym blenderze rozkrusz kostki lodu i dodaj do napoju.
  4. Możesz udekorować ją ciemnym kakao lub uzupełnić syropem smakowym. 

Jak zrobić kawę frappefot. iStock by Getty Images

 



Jak zrobić kawę mrożoną – lodową, czyli Ice Coffee z kostkami lodu? Ice Coffee najlepiej robić na bazie espresso – jest bardziej cierpka w smaku, dlatego zwykło dodawać się do tej kawy mrożonej lody lub bitą śmietanę. Schemat przygotowania domowej kawy mrożonej w tym wydaniu jest inny, niż jak w przypadku frappe.

Składniki:

  • 100 ml mleka,
  • 50 ml espresso,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • opcjonalnie: lody, kieliszek ajerkoniaku, bita śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Espresso zrób jak zazwyczaj, ostudź. 
  2. Do szklanki i pojemności ok. 230 ml wlej do połowy mleko i wrzuć kostki lodu.
  3. Do szklanki włóż łyżeczkę wypukłą stroną do góry i lej po niej stróżkę kawy – dzięki temu pojawią się dwa kawowe gradienty: ciemny na dole, jasny na górze.
  4. Posłódź kawę mrożoną zrobioną w domu, dodaj lody lub inne dodatki.

Jak zrobić ice lattefot. iStock by Getty Images


Kawa mrożona domowa z lodami smakuje najlepiej, bo ty wybierasz, jakie lody uzupełnią smak napoju. Możesz też zadecydować, czy bazą kawy mrożonej będą kostki lodu czy skruszony lód oraz czy na szczycie deseru pojawi się bita śmietana. O czym musisz pamiętać, robiąc kawę mrożoną z lodami?

Składniki:

  • espresso ok. 50 ml,
  • 100 ml mleka,
  • gałka lodów,
  • bita śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę i pozostaw do ostygnięcia – musi być chłodna.
  2. Do szklanki o pojemności ok. 220 ml włóż nałóż lody – waniliowe, latte, śmietankowe lub czekoladowe.
  3. Osobno skrusz lód lub na tym etapie posyp lody 5-6 kostkami lodu.
  4. Zalej lód i lody 100 ml mleka.
  5. Całość zalej schłodzonym espresso i udekoruj bitą śmietaną. 

Jak zrobić kawę z lodamifot. iStock by Getty Images

RTV, AGD i elektronika w najlepszych cenach! Sprawdź ofertę na Neonet kody rabatowe.

Inne desery na upały: 30 deserów na zimnoPyszności z jagodami – nasze najlepsze przepisy na wypieki i nie tylkoCiasto z czereśniami – z kruszonką lub budyniem