Napoje słodzone nie są ogólnie uważane za zdrowe dla nikogo, ale mogą być szczególnie szkodliwe dla osób starszych.

Naukowcy podają, że spożycie zarówno napojów słodzonych cukrem, jak i sztucznie słodzonych, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem osłabienia u kobiet po 60. roku życia.

Naukowcy zdefiniowali słabość jako spełniającą co najmniej trzy z pięciu kryteriów: zmęczenie, zmniejszoną siłę, niską wydolność tlenową, posiadanie pięciu lub więcej chorób przewlekłych i co najmniej 5-procentową utratę wagi w ciągu ostatnich dwóch lat.

Plik studium w PLOS Medicine, obejmowała 71 935 kobiet, które okresowo wypełniały kwestionariusze dotyczące częstości posiłków i zdrowia w latach 1992–2014. W tym czasie 11 559 kobiet spełniało kryteria słabości.

Kobiety, które wypijały dwie lub więcej porcji napojów słodzonych cukrem dziennie, były o 32 procent bardziej narażone na osłabienie niż te, które nie piły żadnego. W przypadku napojów słodzonych sztucznie wyniki były podobne – ryzyko było większe o 28% w przypadku kobiet, które spożywały dwie lub więcej porcji dziennie. Badanie kontrolowało wiek, palenie, spożycie alkoholu i wiele innych cech zdrowotnych i behawioralnych.

„To bardzo duże badanie z wieloletnimi obserwacjami” – powiedziała główna autorka, Ellen A. Struijk, badaczka z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie, „ale nadal trzeba je powtórzyć w różnych populacjach, zanim będziemy mogli narysować końcowe wnioski ”.

Mimo to powiedziała: „Radzilibyśmy ludziom unikać napojów słodzonych cukrem. Napoje sztucznie słodzone należy spożywać z umiarem i należy unikać dużych ilości. ”