podgrzewanie w piekarnikufot. Adobe Stock


Kiedy planujesz w domu imprezę czy rodzinne spotkanie, pewnie jesteś zmuszona większość potraw przygotować z wyprzedzeniem. Nikt nie ma ochoty spędzać całego dnia w kuchni, zamiast przebywać w towarzystwie gości. To nie jest jednak problem – niektóre potrawy smakują nawet lepiej po odgrzaniu, a inne można w prosty sposób podgrzać tak, aby nie straciły walorów smakowych. Wiele potraw jednogarnkowych, np. leczo, chili con carne, doskonale znosi przechowywanie. A trzymanie bigosu w chłodzie nawet dodaje mu smaku. 1-2 dni wcześniej możesz też przygotować pieczeń.

Aby przekąski ustawiane na stole nie wyschły, przykryj je folią spożywczą – zdejmiesz ją tuż przed imprezą. Przykryj też ściereczką deskę serów.

Jak podgrzać mięso, by nie było suche?

  • Sekretem tego, jak odgrzać mięso w piekarniku, by nie stało się suche, jest owinięcie go w folię aluminiową.
  • Podgrzewanie mięsa na patelni lub w rondlu jest również bardzo dobrą metodą – nie używaj tłuszczu, by go nie smażyć, a jedynie wlej na dno patelni nieco wody.
  • Aby podgrzać mięso w piekarniku, możesz również umieścić je w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i wlać do niego trochę wody.


Jak odgrzewać inne potrawy?

  • Potrawy jednogarnkowe odgrzej tradycyjnie, stawiając je na kuchence z małym płomieniem i często mieszając. Gdy są w żeliwnym rondlu lub żaroodpornym naczyniu, można wstawić je do gorącego piekarnika.
  • Jeśli potrzebujesz odgrzać niedużą ilość np. bigosu, warto zrobić to na patelni.
  • Pizzę czy tartę najlepiej jest podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Podgrzana w mikrofalówce szybko traci chrupkość, staje się „gumowata”.


Zobacz też nasze najlepsze przepisy: